Unghunden…

1september
Om det å vokse opp..
Hunder som oppdrar hunder, får perfekte hunder ut av avkommet sitt. Ulver som oppdrar ulvebarn, får perfekte ulver, klare til et liv som overlevere. Når vi mennesker oppdrar hunder, får vi problemer. Hvorfor? For det første får ikke valpen den oppveksten som den får i vill tilstand, for det andre setter vi våre egne krav til hunden, noe som ofte blir uforståelig for hunden. Vi må lære å oppdra valper slik det skulle vært gjort i vill tilstand.

Valpe-lisens…Den største feilen vi mennesker gjør, er å stille så store krav at den lille valpen er helt uten mulighet til å mestre det. Fram til 16-20 uker lever de på valpelisens. De herjer med voksne hunder, og man kan nesten se det lyse ertelysten ut av øynene på dem, og de voksne hundene lar dem holde på. De kan være ubegripelig tålmodig i denne perioden. Ved 16-20 uker går lisensen ut på dato, og gradvis må valpene lære høflighet og selvkontroll. Fortsatt blir mange feil og bommerter tilgitt.

De er jo ikke voksne enda. Husk at en hund skal bli voksen i løpet av snaue to år. Når valpetiden er over etter ca.4-5 mnd, begynner ungdomstiden. Den går fram til voksen alder, ca. 2 år. Unge hunder er som mennesker, de liker aksjon og bevegelse, de kjeder seg lett når ingenting skjer, de har overhode ingen selvkontroll og har vanskelig for å styre seg når det er noe som foregår. Den vil helst leke med jevnaldrende og likesinnede. Unge hunder skal trenes, men i små og hyggelige porsjoner, så de har mulighet til å konsentrere seg uten å gå lei. Den skal gradvis lære selvkontroll, men litt av gangen.

La unghunden få treffe andre hunder. VIKTIG ! Dette er viktig for at hunden skal lære seg hvordan den skal oppføre seg ovenfor andre hunder, vise riktig kroppsspråk så den ikke blir misforstått i gitte situasjoner. Ved samvær med andre hunder vil den bli mer trygg på seg selv. Lange økter, kjedelig trening ødelegger lærelysten hos hunden. Miljøtrening, trene morsomme ting hjelper på konsentrasjonen.
En dag har du en voksen hund som vet å oppføre seg, som har selvkontroll og ønsker å samarbeide. Den dagen kommer, om du lar hunden din få en oppvekst med gradvis økende krav som den er i stand til å mestre. Ta hensyn til at hunden trenger tid til å vokse opp slik som vi gjør.

Ulvens sang : Dersom du snakker til dyrene, så vil de snakke til deg, og dere vil lære hverandre å kjenne. Dersom du ikke snakker til dem, vil dere ikke bli kjent. Det du ikke kjenner og føler deg trygg på, vil du frykte. Det man frykter vil man undertrykke og ødelegge.

 -Innholdet på denne siden er lånt av
Anne Mari Staakkan –Kennel Trixita